پرخوری عصبی
تاحالا شده زمانی که اضطراب دارید یا از چیزی نگران هستید به غذا خوردن پناه بیارید ؟! و این مسئله منجر به اضافه وزن در شما شده باشد ؟!
تا حالا شده بعد از خوردن حجم زیادی از غذا و خوراکی دچار احساس گناه شده باشید ؟!
پرخوری عصبی یا بولیمیا از گروه اختلالات روانشناختی محسوب میشود که با پرخوری مکرر مقدار و حجم زیادی غذا در مدت زمان کوتاه و ناتوانی در کنترل این رفتار شناخته میشود.
این افراد معمولا در پی احساس گناه پس از پرخوری دست به جبران افراطی مثل تلاش برای استفراغ کردن ، مصرف ملین ، ورزش افراطی ، رژیم غیر اصولی میزنند .
در واقع تفاوت پرخوری عصبی با اختلال خوردن در این است که در پرخوری عصبی ، پرخوری فقط مواقع خاصی اتفاق می افتد و فرد دست به جبران میزند ولی در اختلال خوردن فرد بدنبال حذف کالری دریافتی و یا جبران نیست .
نشانه های پرخوری عصبی
- غذا خوردن حتی هنگام سیری
- هوس غذا یا خوراکی به طور غیر منتظره
- غذا خوردن هنگامی که اضطراب دارید
- تسکین احساسات ناخوشایند با غذا خوردن ( با غذا خوردن به آرامش میرسید )
دلایل پرخوری عصبی
حال به این بپردازیم چرا به پرخوری عصبی دچار میشویم ؟!
همه ما میدانیم که غذا خوردن از ضروریات زیست هر انسانی است ، اما تا جایی که ضرر و آسیبی به ما نرساند و در حد تعادل قرار گیرد . زمانی که غذا خوردن از تعادل خارج شود و به جسم و روان ما آسیب بزند باید بدنبال راهکاری برای حل آن باشیم. بیشتر افراد هنگامی که خشمگین ، غمگین یا مضطرب هستند دست به پرخوری میزنند و انگار میخواهند احساسات ناخوشایند درونی خود را با خوردن غذای زیاد بپوشانند و یا انگار جاهای خالی روان فرد با غذا پر میشود .
به طور کلی وسواس ، اضطراب ، اختلالات خلقی ، شرایط بحرانی ( طلاق ، ورشکستگی ، مهاجرت و …) ، سابقه سواستفاده جنسی ، فشارهای خانوادگی و جنسی ، سابقه پرخوری عصبی در خانواده و یا حتی عزت نفس پایین ، تروما های دوران کودکی و… میتوانند دلایلی برای پرخوری عصبی باشند .
البته که علاوه بر مسائل روانشناختی مصرف برخی دارو ها هم منجر به پرخوری میشود که با قطع آن دارو رفع میشود نباید آن را با پرخوری عصبی اشتباه گرفت .
عوارض پرخوری عصبی
خیلی ها ممکن است پرخوری عصبی را به عنوان یک بیماری تلقی نکنند و جدی نگیرند ، اما در واقع اگر حل ودرمان نشود آسیب های زیادی را به فرد وارد میکند از جمله :
عوارض جسمانی
ضعف و کمبود آب بدن ، پوسیدگی دندان ، مشکلات گوارشی ، مشکلات هورمونی و …
عوارض روانی
افسردگی و اضطراب ، نداشتن تصویر بدنی مناسب ( نداشتن احساس خوب نسبت به بدن خود ) ،
وسواس اجباری ( داشتن قوانین غذایی خاص )
روش های درمان پرخوری عصبی
ریشه یابی
مهمترین اقدام برای درمان هر نوع بیماری چه جسمانی چه روانشناختی پیدا کردن ریشه و علت آن است ، اینکه بتوانیم بفهمیم چه موضوع و گره ای در ما منجر به پرخوری عصبی میشود … در واقع باید بفهمیم چه چیزی را قورت میدهیم با غذا ؟! اضطراب را ؟! افسردگی را ؟! فشارهای عصبی را !؟ و …
رواندرمانی
رواندرمانی بهترین راه حل برای پیدا کردن ریشه و علل پرخوری عصبی است . با کمک گرفتن از رواندرمانگر متخصص میتوانیم پیدا کنیم که چه احساس و تجربه ای را میخواهیم با غذا خوردن افراطی جبران کنیم یا بپوشانیم . وقتی علت را پیدا و بررسی کردیم و توانستیم به حل آن در درونمان بپردازیم یا در واقع توانستیم حفره های درونی انکار شده خود را بشناسیم و به روش درستی آن ها را پر کنیم دیگر نیازی به پرخوری عصبی و روش های جبرانی افراطی نیست .
دارودرمانی
برای درمان پرخوری عصبی از دارودرمانی هم میتوان کمک گرفت ، داروهای ضد افسردگی و ضداضطراب میتواند بر کاهش پرخوری عصبی تاثیر گذار باشد .